Indická kuchyně....1.díl

5. dubna 2010 v 0:06 | Juliana |  Seriály aneb co mě zajímá
Ahojky,
abychom se jenom neučili,protože mozek se nemá přepínat,tento článek věnuju indické kuchyni.Jelikož je toho spousta,rozdělím to na čtyři díly(články).Dozvíte se nějaké zajímavosti o tom,co Indové jedí.
Využiji k tomu svou oblíbenou knihu Turistický průvodce-Sever Indie.Mám ji asi rok a moc se mi líbí.Je teda hodně tlustá,ale to je právě to.Je v ní spoustu informací.
Občas vám z ní nějaký ten článek napíšu.
Tak tedy:
To,čemu my říkáme karí (curry),je vlastně celá řada pokrmů,do nichž se používají různé varianty směsi koření,které se označují názvem masála.V Indii koření kari neznají,nejbližší ekvivalent je zde garam masála ("pálivá směs"),kombinace mletého černého pepře a dalšího koření,které se teoreticky přidává na konec pro dochucení,ale často se používá jako náhražka za jiné aromatické příměsi.Z koření se v Indii nejčastěji používá chilli,kurkuma,česnek,zázvor,skořice,kardamom,hřebíček,koriandr-listy i semena-kmín a šafrán.Někdy je koření celé,proto si při jídle dávejte pozor,abyste do něčeho nekousli.Britskému a karibskému karí dodává typickou chuť řecké seno,které se v Indii používá jen zřídka.
Návštěvníci ze západních zemí bývají často zděšeni zálibou Indů v pálivém chilli.Většina si ale posléze zvykne,případně se budete muset spokojit s jemnějšími pokrmy,jako je kurma a birjání,což je maso nebo zelenina vařená s rýží,a pojídat placky čapátí.Indové používají na zklidnění pálivých účinků koření různá čatní,dahí (puding) nebo raitu (puding s mátou a okurkou či jinými bylinkami).Chilli lze také dobře spláchnout pivem,éterické oleje,které vyvolávají palčivé pocity,jsou totiž rozpustné v alkoholu,ale ne ve vodě.
Vegetariánská karí jsou na jídelníčcích uváděná pod hindskými názvy hlavních surovin.Výrazy jako "curry" a "masála" vám celkem nic neřeknou;masová karí jsou častěji uváděná pod specifickými názvy jako kurma nebo dopiaza označujícími způsob přípravy.

Tím končí první díl.
Na pokračování se těšte v některém z příštích článků.

Alvida

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama