Indická kuchyně....2.díl

6. dubna 2010 v 15:30 | Juliana |  Seriály aneb co mě zajímá
Ahoj,
jak se máte?
Já zrovna dnes jela do školy a v obchodě se mi pak podařilo rozbít pivo.No,i to se může stát každému.Jen mě to stálo o dvacku navíc.
Abych se však zaobírala něčím jiným,věnuju vám 2.díl indické kuchyně.
Pokrmy regionálních kuchyní jsou velmi pestré:Bengálci si libují v rybách a připravují manghso (masové) karí stejně dobře jako exotická zeleninová jídla jako je moča - vařené květy banánovníku.Do zeleninových karí také přidávají rybí kosti,což je pro vegetariánské strávníky nepěkné překvapení.Ve státě Bihár se podává satu - moučný základ používaný místo rýže.V himálajském Tibetu a Bhotii se vaří husté nudlové polévky se zeleninou thukpa s masovými knedlíčky momo,typickou zvláštností je zde slaný čaj podávaný s máslem,nejlépe jačím.V Paňdžábu a na severu Indie je častým pokrmem dál se zeleninou,k tomu se přikusují rótí (chlebové placky),méně pak rýže.V Gudžarátu se vaří především zeleninové pokrmy,které se někdy přislazují.
V mughlaiské kuchyni především na severu Indie se dodnes v kuchyni projevuje arabský vliv Velkých Mughalů.Jsou to mimořádně syté pokrmy,většinou z masa,do kterých se přidává smetana,mandle,rozinky a šafrán.Mughlai paratha je kořeněný pečený chléb s vejci.
Typickým způsobem přípravy jídla je vaření a pečení v hliněné pícce zvané tándúr.Kuře v tándúru se před pečením marinuje v jogurtu s bylinkami a kořením.Podobně připravený pokrm z kousků masa se nazývá tikka;může se podávat s mírně pálivou masálou (tikka masála)zahuštěné mandlemi (pasanda) nebo s hustou máslovou omáčkou (murg makhani čili kuře na másle).
Tándúr se také používá k pečení chlebových placek rótí nebo nán,které se jednoduše připlácnou na stěnu pícky.
V Paňdžábu a severní Indii se tradičně jedí určité kombinace,například makki ki rótí (pečený kukuřičný chléb) se sarson ka sag (výhonky hořčice).Baingan bharta (kaše z pečených lilků) se obvykle jí z čistým jogurtem a chlebovými plackami rótí.
Muslimská kuchyně na severu Indie je vyhlášená tenoučkými plackami rumali rótí,které se přikusují k sytým masovým a drůbežím pokrmům.K masovým i zeleninovým jídlům je výborný dál,který se také pojídá s rýží nebo chlebem.

Dali byste si něco z toho?Já určitě ano.Včera jsem se zrovna na netu dívala na video,kde jedna paní předváděla,jak se dělá rótí.A měla jsem na to docela i chuť.Video je v angličtině,ale stačí umět jen základy a budete rozumět.Tady máte odkaz:http://www.stream.cz/video/289342-roti-chapati-capaty-nejbeznejsi-indicka-placka

Tak tedy dobrou chuť!

Juliana

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Anarkali Anarkali | 20. ledna 2011 v 23:17 | Reagovat

Jednou jsme ochutnala pravý slaný čaj s jačím máslem - bylo to na přednášce o Tibetu - no, první doušek - to bylo utrpení, ten jak tam byl docela dobře cítit - ale pak jsem si zvykla a dala si ještě nášup...a bylo to bez následků!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama